Hvordan avvikle et AS? - En steg for steg veiledning

Å avvikle et aksjeselskap (AS) kan være en omfattende prosess, men med riktig fremgangsmåte går det smidig. Her får du en oversikt over de viktigste stegene for en frivillig avvikling av et AS.

I denne guiden tar vi deg gjennom steg-for-steg-prosessen for å avvikle et AS i Norge, basert på gjeldende regelverk fra Altinn og Brønnøysundregistrene.

Stengt-avvikling-AS

Hva betyr det å avvikle et AS?

Frivillig avvikling skjer når du, eller dere som eiere, selv tar beslutningen om å avslutte selskapet. En forutsetning for å kunne foreta en avviklingsprosess er at det finnes eiendeler til å dekke forpliktelsene. Har virksomheten ikke kontanter eller andre eiendeler til å gjøre opp kravene mot seg på avviklingstidspunktet må styret melde oppbud, konkurs til tingretten.

Prosessen innebærer å gjøre opp selskapets økonomiske forpliktelser, betale gjeld og gjennomføre en strukturert oppløsning av selskapet.

Avvikling av et AS skjer i to hovedtrinn:

  • Oppløsning – Generalforsamlingen vedtar at selskapet skal avvikles.

  • Sletting – Når avviklingsperioden er over, slettes selskapet fra Brønnøysundregistrene.

I perioden mellom disse trinnene (avviklingsperioden) må selskapet betale gjeld, selge eiendeler og gjøre opp alle forpliktelser. Denne perioden kan ikke være kortere enn seks uker og bør normalt ikke vare lenger enn 12 måneder.

Steg 1: Generalforsamlingen vedtar oppløsning

Først må du og eventuelle aksjonærer bli enige om å avvikle selskapet. Dette gjøres ved å holde en generalforsamling og fatte et formelt vedtak om oppløsning.

Krav: Minst to tredjedels flertall blant aksjonærene må stemme for oppløsning. Dette gjelder både av avgitte stemmer, og av aksjekapitalen som er representert på generalforsamlingen.

Steg 2: Meld oppløsning til Brønnøysundregistrene

Beslutning om oppløsning meldes via skjemaet Samordnet registermelding. Protokoll fra generalforsamlingen som viser beslutning om oppløsning må legges ved.

Hvis det velges nye styremedlemmer i forbindelse med avviklingen, må dette også meldes inn. De nye styremedlemmene bekrefter at de påtar seg oppdraget ved å signere skjemaet.

Vedtaket om oppløsning blir publisert på Brønnøysundregistrenes kunngjøringssider, og kreditorfristen på seks uker løper fra den datoen oppløsningen blir registrert og kunngjøringen er publisert.

Steg 3: Avviklingsperioden - Gjør opp forpliktelsene

I denne perioden skal alle selskapets eiendeler, gjeld og forpliktelser avvikles.

  • Sørg for at eventuelle kreditorer får dekket sine krav.

  • Selg eiendeler – Hvis selskapet eier maskiner, lisenser eller utstyr, må dette realiseres.

  • Informer kreditorer – Kjente kreditorer skal få skriftlig melding om at selskapet avvikles.

  • Utarbeid en oversikt over selskapets eiendeler, rettigheter og forpliktelser, og deretter utarbeide en balanse med tanke på avviklingen

For revisjonspliktige selskaper skal avviklingsregnskapet revideres. Eventuelle overskudd etter dekning av forpliktelsene skal utdeles til aksjonærene, tidligst seks uker etter kunngjøring av avviklingen.

Steg 4: Sluttoppgjør og sletting av AS

Når kreditorfristen er utløpt og alt er gjort opp, må du sende inn ny melding til Brønnøysundregistrene om sletting av selskapet. Dette meldes via samordnet registreringsmelding i Altinn. Midlene som er igjen i selskapet kan utdeles til aksjonærene.

Viktige hensyn under avviklingen:

  • Oppbevaring av regnskapsmateriell: Forbokføringspliktige selskaper er det krav om å oppbevare regnskapsmateriell i fem år, også etter sletting av selskapet.

  • Hvis det fortsatt er registrerte ansatte i avviklingsperioden, må alle arbeidsforhold registreres med en sluttdato i a-meldingen.

Les også:

🔗Skatteetaten - Veiviser til hvordan du avslutter din virksomhet

🔗Brønnøysunregistrene - Sletting av aksjeselskap

Next
Next

Hvorfor bør ditt bemanningsselskap ha en RA-revisjon?